Overheid en Child Focus lanceren campagne over wachtwoorden voor kinderen

Child Focus Nieuws

07-12-2015

Overheid en Child Focus lanceren campagne over wachtwoorden voor kinderen

42,9% van de jongeren deelt zijn wachtwoorden

CERT.be, het federal cyber emergency team, en Child Focus lanceren voor de eerste keer samen een kindercampagne over wachtwoorden. In de campagne kunnen kinderen die voor het eerst een wachtwoord maken al tekenend ontdekken hoe ze dat op een veilige manier kunnen doen. En dat is door een leuke zin te gebruiken en deze niet te delen.

Al tekenend een “wachtzin” maken

Een wachtwoord is de sleutel van je online deuren. Daar spring je best voorzicht mee om. CERT.be. en Child Focus hebben materiaal en een test ontwikkeld om in de klas te gebruiken. Kinderen kunnen een tekening maken, daaruit een leuke zin bedenken en die als wachtwoord gebruiken, bijvoorbeeld "Mijn2broerszijngek!"

Delen is  een probleem

Een recent onderzoek uitgevoerd door de federale overheid wees uit dat voor kinderen en jongeren ook het delen van wachtwoorden problematisch blijft. Zowat 42,9% van de jongeren (onder 25 jaar) deelt zijn wachtwoord met vrienden. Als je jouw wachtwoord deelt, loop je het risico dat je e-mail of socialmediaprofiel wordt overgenomen door iemand anders waardoor je geen vat meer hebt op wat er met je persoonlijke informatie gebeurt. Het delen van wachtwoorden kan leiden tot  zorgen voor het overnemen van iemands e-mail of socialmediaprofiel. En als dat gebeurt, is het meestal door iemand die je kent.

Met deze campagne voor kinderen die hun eerste online stapjes zetten, leren we hen een goed en veilig wachtwoord te gebruiken dat voor hen alleen is.

Scholen en leerkrachten kunnen op de website www.childfocus.be/nl/veiligwachtwoord terecht voor een wachtwoordtest voor kinderen en gratis materiaal om in de klas te gebruiken.

© 2021 Child Focus | Houba - de Strooperlaan 292 | B-1020 Brussel | BE19 3101 2229 9912 - Privacybeleid - Cookies