25 mei 2017: Internationale Dag van de Vermiste Kinderen

Child Focus Nieuws

22-05-2017

25 mei 2017: Internationale Dag van de Vermiste Kinderen

Opmerkelijk sociaal experiment bewijst: wij zijn allemaal, een voor een, verbonden met alle vermiste kinderen.

Child Focus organiseerde een opmerkelijk sociaal experiment, waaraan enkele tientallen personen uit het hele land deelnamen.

Het sociaal experiment bewees dat de willekeurig uitgekozen Belgen tot hun eigen verrassing via een korte ketting van tussenpersonen verbonden zijn met de vermiste jongen Gevriye. Toen zij werden uitgenodigd om deel te nemen werd hen niets verteld. Voorafgaand aan het experiment stonden ze weigerachtig om opsporingsberichten effectief te delen. Maar na afloop waren ze helemaal van mening veranderd. Ze zijn nu enthousiast om solidair te zijn met elk vermist kind. De volledige reportage vind je op www.childfocus.be .

Maar we gingen nog verder. Zo konden we aantonen dat ook premier Charles Michel, doelman Thibaut Courtois en tal van andere bekende Belgen via een korte keten van tussenpersonen verbonden zijn met Gevriye. Geen enkele twijfel: we zijn allemaal verbonden met elkaar, en daarom moeten we allen voor elkaar opkomen.

Hoe?

In sommige gevallen, bijv. bij een onrustwekkende verdwijning van een kind waar gevaar dreigt, of wanneer het politie-onderzoek niet of niet snel genoeg een spoor oplevert, is het nodig een oproep tot mogelijke getuigen te doen. Dit kan met klassieke middelen, zoals een affichagecampagne of een oproep op TV, maar gebeurt de laatste jaren vaak via sociale media.

Maar… vaak horen we: “Tja, dat kind woont niet in mijn buurt, ik ken die familie niet, ik weet niets over die zaak, hoe zou ik dan kunnen helpen…”. Het gevolg is dat de oproep soms te weinig wordt gedeeld en dat nuttige getuigen ze eenvoudigweg niet te zien krijgen. En daar willen we iets aan doen!

Child Focus roept daarom deze week alle gebruikers van sociale media en mobiele communicatie op de oproepen tot getuigen te volgen die op Facebook, Twitter of op de websites van Child Focus of van de Federale Politie verschijnen. Deel die opsporingsberichten, want ook een getuige kan dichterbij zijn dan je denkt. En zo red je misschien een kind.

Een kleine wereld

De bijna honderd jaar oude theorie van de six degrees of separation (letterlijk zes graden van verwijdering) zegt dat iedereen op aarde slechts zes stappen (of minder!) van elkaar verwijderd is. Want via een ketting van maximaal 5 vrienden van vrienden kan je twee willekeurige mensen met elkaar verbinden. De theorie kon veelvuldig gestaafd worden door onderzoek, o.m. door de Amerikaanse psycholoog Stanley Milgram in de jaren zeventig van de vorige eeuw.

De opkomst van de sociale media maakt de theorie relevanter dan ooit. In 2011 toonde het bedrijf Facebook aan dat de gemiddelde afstand tussen elk van de toen 721 miljoen Facebook-gebruikers amper 4,74 stappen bedroeg. In 2016, met inmiddels 1,6 miljard Facebook-gebruikers (=22% van de wereldbevolking) was de gemiddelde afstand zelfs afgenomen tot 3,57. De wereld wordt dus almaar kleiner… (https://en.wikipedia.org/wiki/Six_degrees_of_separation).

Campagne

Het communicatiebureau These Days creëerde pro bono naast dit sociaal experiment een heuse campagne: met TV- en radiospots en advertenties in kranten en magazines. Al deze media stelden hun ruimte gratis ter beschikking. En op sociale media dragen vele duizenden mensen hun steentje bij. Onder hen ook een aantal bekende Belgen, die op hun beurt allemaal verbonden bleken met Gevriye.

Daarnaast zetten de 800 Child Focus-vrijwilligers hun beste beentje voor: door het verspreiden van de campagne-affiches tot in de kleinste handelszaken en door het verdelen van het traditionele vergeet-me-nietje in de vorm van badges en stickers. De campagne wordt mee ondersteund door een dertigtal organisaties en bedrijven, de structurele affichagepartners van Child Focus.

Gevriye Cavas

We danken hartelijk Havi en Zeki Cavas, zus en broer van Gevriye, voor hun medewerking aan het sociaal experiment. Gevriye Cavas was vijf toen hij op 6 februari 1985 in de Ransfortstraat in Molenbeek zijn huis verliet om op een pleintje in de buurt te gaan voetballen met zijn broer. Sindsdien heeft niemand hem nog gezien. Zus Havi en broer Zeki waren meteen bereid om mee te werken. Zij hebben immers nog steeds geen spoor van hun broer. Maar zij blijven hoopvol.             "Een deel van ons is weg," zeggen zij. "We zijn een stukje van de puzzel verloren. We blijven zoeken. We weten dat hij ergens rondloopt, maar we vinden hem nog niet." (http://www.bruzz.be/nl/nieuws/speurtocht-naar-gevriye-cavas-duurt-voort )

25 mei 2017: de 34° Internationale Dag van de Vermiste Kinderen

We schrijven 25 mei 1979. Het zesjarig jongetje Etan Kalil Patz raakt vermist in New York. Tot op vandaag is er geen absolute zekerheid over zijn lot. Zijn lichaam werd nooit gevonden, weliswaar werd in 2016 een vermoedelijke moordenaar schuldig verklaard. Vanaf 1983 werd zijn verdwijning in de VS herdacht met de Nationale Dag van de Vermiste Kinderen, later werd dat een internationale campagnedag, in België vanaf 2001.

Met dank aan: These Days (communicatiebureau), Static Films en Jan Boon (productiehuis en regisseur),  Ellen Spillebeen en Bram Dams  (voorbereidende research), InSites (effectmeting), de Nationale Loterij, Facebook, Ricoh, en alle mensen die wilden deelnemen aan het experiment….

www.facebook.com/ChildFocusBelgium

https://twitter.com/childfocusnl

https://twitter.com/childfocusfr

https://www.youtube.com/user/childfocuscom

Je kan het opsporingsbericht (2016) voor Gevriye bekijken op http://www.childfocus.be/nl/gevriye-zoekt-jou . Een video-reconstructie (2009) vind je op http://www.police.be/fed/fr/avis-de-recherche/disparus/mineurs/10112-gevriye-cavas.

© 2021 Child Focus | Houba - de Strooperlaan 292 | B-1020 Brussel | BE19 3101 2229 9912 - Privacybeleid - Cookies