Safer Internet Day

 

Safer Internet Day is een jaarlijks initiatief van de Europese Commissie en ontstond in 2004. Het is de perfecte gelegenheid om, via een communicatiecampagne op wereldschaal, de aandacht van het grote publiek te vestigen op een veilig en verantwoordelijk internetgebruik. 

Wat is Safer Internet Day? » 

Safer Internet Day is de jaarlijkse Werelddag voor een veilig internet. Deze dag werken meer dan 110 landen, waaronder de 28 landen van de Europese Unie, samen om te zorgen dat internet een veilige, creatieve en leuke plek is voor iedereen. Wil je weten wat er in andere Europese landen gebeurt? Dat kan je hier doen. 

Safer Internet Day 2016 | Play your part for a better internet: https://goo.gl/ieA3bY

De wereldwijde bewustmakingscampagne vestigt de aandacht op een goed gebruik van het internet door jong en oud, enmoedigt een verantwoord gebruik aan.

Voor Duitstalige informatie in verband met #SID2016 kan je terecht bij DG Medien.

Safer Internet Day 2016 »

Elk jaar belicht Safer Internet Day een welbepaalde thematiek om jongeren te sensibiliseren over hun online rechten en verantwoordelijkheden. Dit jaar werd internationaal gekozen voor het thema «Play your part for a better Internet!». De editie 2016 heeft plaats op 9 februari. 

Internet is uitgegroeid tot een integraal onderdeel van het leven van kinderen en jongeren: ze besteden gemiddeld 1 uur per dag online, nóg meer in het weekend. Ze delen foto’s, video’s, maar zijn zelf ook producenten van online inhoud. Volgens een recente studie hebben 26,7% van de jongeren tussen 12 en 18 jaar meer dan 200 vrienden op Facebook, het meest gebruikte sociale netwerk bij Vlaamse jongeren. (Apestaartjaren,2014)  Daarenboven blijkt dat 48% van de jongeren ooit aan hun contactlijst in een chatprogramma onbekende personen heeft toegevoegd.(Walraven, M. & Van Outsel, J. (2014). Mediawijs Online. Jongeren en sociale media. Leuven: Uitgever LannooCampus)

Dit jaar besloot Child Focus zich te focussen op het groeiend en crimineel fenomeen "sextortion". 

Neem zelf ook deel aan de Safer Internet Day! »

Wat kan jij doen?
Child Focus moedigt iedereen aan die wil deelnemen of zelf een sensibiliserende activiteit willen organiseren op die dag. Je kan zelf een activiteit organiseren, een ontmoeting, een ronde tafel, enz. Voor verdere vragen kan je terecht bij het Clicksafe team van Child Focus clickhelp@childfocus.org

Ben je zelf leerkracht of werk je in een school? Je kan bijvoorbeeld een les organiseren rond online reputatie, een quiz maken over online privacy of het klassikaal bekijken van preventiefilmpjes. Nog een leuk voorbeeld is de leerlingen doen nadenken en brainstormen over hoe we van het internet een leuke plek kunnen maken. Leerlingen kunnen hun “tips & tricks” noteren en samenvatten in een soort van charter. En waarom geen ouderavond organiseren rond dit thema.  

Zoek je nog inspiratie? Neem dan zeker een kijkje in onze tools in het Media Center. Child Focus biedt je tal van informatie en tools! 

Wens je een workshop of een les rond e-safety te organiseren, kan je gebruik maken van één van onze tools:
-    Voor de allerkleinsten: de animatiespot “Charlotte
-    Voor de kleintjes: “Safer internet quiz
-    Voor 8 tot 11-jarigen: “Is jouw wachtwoord veilig?
-    Voor 10 tot 14-jarigen en voor het buitengewoon onderwijs: “iRespect
-    Voor 12 tot 16-jarigen: Serious game “Master F.I.N.D.

In onze catalogus vind je een overzicht van het pedagogisch, didactisch en educatief materiaal van Child Focus rond jongeren en internet. De catalogus beschrijft onze tools in de vorm van technische fiches, met doelstelling, doelgroep, thema’s en kenmerken.

Child Focus geeft informatiesessies voor kinderen tussen 10 en 12 jaar (5e en 6e leerjaar). Deze gaan over de belangrijkste thema’s van onze organisatie: de verdwijning van kinderen (met extra aandacht voor weglopers), seksuele uitbuiting en veilig internetten. De vrijwilligers– die een stevige vorming achter de rug hebben – begeleiden deze sessies in de klas met behulp van didactisch materiaal en dit volkomen gratis.


Child Focus organiseert ook de ‘Internet: Safe & Fun’-ateliers opgezet met vrijwilligers van Microsoft en Proximus voor leerlingen uit het 5e en 6e lager onderwijs. Twee maal per jaar verzorgen ze sensibiliseringsateliers in lagere scholen. Child Focus levert het didactisch materiaal en zorgt voor de vorming van de vrijwillige medewerkers. Jaarlijks zijn hier meer dan 150 personen bij betrokken. Meer dan 13.000 kinderen worden elk jaar gesensibiliseerd. De actie vindt plaats op twee vaste dagen tijdens het schooljaar. De inschrijvingen voor deze sessies zijn afgesloten. 

Ook de federale overheid doet mee aan Safer Internet Day. Op de website www.safeonweb.be vind je tips hoe je je webcams en camera's in tv's en andere toestellen het beste kan beveiligen.

Sextortion, wat is dat?

Sextortion, seksuele afpersing op het internet, gebeurt vaker dan je zou denken. In 2015 behandelde Child Focus 16 meldingen hieromtrent. 

Bij sextortion (samentrekking van sexual extortion) of seksuele afpersing worden tieners via internet overtuigd om intieme beelden van zichzelf door te sturen, waarna de afpersers dreigen de beelden te verspreiden als het slachtoffer niet met geld over de brug komt. Sextortion is strafbaar, omdat het zowel afpersing als oplichting is. 

De slachtoffers leven tot dan in de veronderstelling dat ze via internet bevriend zijn geraakt met een leeftijdgenoot, maar in werkelijkheid gaat het om criminele bendes. De tieners raken bijvoorbeeld via Facebook bevriend met die zogezegde leeftijdgenoot en na verloop van tijd krijgen de gesprekken een seksuele wending en overhaalt de crimineel het slachtoffer om intieme beelden van zichzelf door te sturen. Maar later komt dan de aap uit de mouw en krijgt de jongere het bericht dat de beelden openbaar zullen worden gemaakt als er niet snel geld wordt overgeschreven.

Het meest eenvoudige advies dat we kunnen geven aan jongeren is dan ook om niet aan webcamseks te doen met onbekenden. We raden ten stelligste af om naaktfoto's of intieme beelden van jezelf door te sturen.  Als het toch gebeurt, kan je best je gezicht niet tonen. Een tip is ook je webcam afdekken als je niet gefilmd wil worden. Maar als je toch het slachtoffer wordt, stap dan naar de politie en betaal vooral niet. Child Focus kan slachtoffers van sextortion bijstaan in de hele procedure. Ben je slachtoffer geworden of heb je hier vragen over, bel dan gerust het nummer van de hulplijn voor veilig internet van Child Focus 116 000, en wij zullen er alles aan doen om je verder te helpen. 

 

Test je weerbaarheid tegen sextortion!

Speel ‘Wie is het’, een app over chatten en nieuwe online ontmoetingen, en je ontdekt hoe je op een veilige manier kan omgaan met nieuwe vrienden op het web. Het doel van deze app is jongeren bewust te maken over de risico’s van online ontmoetingen en hen een voorzichtigheidsreflex aan te leren wanneer het gaat over chatten/cammen met vreemde personen. Zelfs wanneer je denkt iemand te kennen, is het belangrijk om je kritische geest niet te verliezen.

 
 
 
Doe de zelftest ‘Webslet’ om te achterhalen of je al dan niet een voorzichtige cyberflirter bent. Ben je een echte online versierder, of toch eerder « cool as ice »??
 
 

 

Materiaal bestellen

Chatten is top! En indien je een webcam hebt kan het nog leuker worden en krijgt chatten een volledig nieuwe dimensie. 

webcamcover

Daarenboven fungeert de webcam ook nog eens als controlemechanisme, aangezien je kunt verifiëren met wie je aan het chatten bent. Met bepaalde webcam software is je gesprekspartner echter in staat om foto- of filmmateriaal op te slaan of het zelfs online te publiceren. Soms worden er op deze manier erotische afbeeldingen en video’s van minderjarigen verspreid.

Bescherm je online privéleven met de Child Focus webcamcover! Heb je er nog geen? Geen probleem. Je kan deze cover enkel via je school of lokale jongerenorganisatie laten bestellen. Spoor hen zeker aan dat hier te doen!

Voorzichtig met online flirts! Heb je via sociale media een friend request aanvaard of berichten gekregen van een compleet onbekende waar je totaal geen link mee hebt?  Ben je in een gesprek verwikkeld waarbij de andere persoon jou begint te versieren en vraagt om seksuele handelingen te stellen, zoals naaktfoto’s of seksuele handelingen voor de webcam? Ben je ingegaan op de vraag en heb je naaktfoto’s gestuurd? Dreigt de andere persoon er nu mee die foto’s door te sturen? Ontdek de antwoorden op deze vragen in onze ‘beslissingsboom’ die je hier kunt downloaden.

© 2015 Child Focus | Houba - de Strooperlaan 292 | B-1020 Brussel