Iemand blokkeren

Op de sociale media kun je een persoon blokkeren zodat die geen toegang meer heeft tot de gepubliceerde informatie. Het is heel belangrijk dat je jongeren wijst op het bestaan van die techniek en dat je hen uitlegt hoe ze dit moeten doen, zodat ze snel kunnen reageren als het nodig is.

Wat gebeurt er als je een persoon blokkeert op Facebook?

Wanneer een persoon wordt geblokkeerd, betekent dit:

  • dat die persoon geen gesprek met je kan beginnen
  • dat die persoon niet meer kan zien wat je op je tijdlijn plaatst
  • dat deze persoon je niet meer kan uitnodigen voor een evenement, groep, ...
  • dat deze persoon je niet meer kan toevoegen als vriend

Dankzij deze optie kan de jongere een persoon van zijn vriendenlijst verwijderen en dus kiezen wie zijn informatie kan bekijken. Het is heel belangrijk dat het profiel van jongeren is ingesteld op ‘enkel vrienden'.  Anders kan iedereen zijn gedeelde inhoud bekijken. Maar zelfs als de gebruiker een persoon heeft geblokkeerd, kan het nog zijn dat die persoon toegang heeft tot commentaar, reacties of gemeenschappelijke evenementen die door gemeenschappelijke vrienden werden gedeeld.

Kun je personen blokkeren in applicaties?

Deze blokkeringsmogelijkheid bestaat ook voor bepaalde apps, zoals Whatsapp of Viber, die veel jongeren gebruiken om met elkaar te communiceren. Ze kunnen er een persoon blokkeren, zodat ze geen boodschappen meer ontvangen van die persoon als die niet meer in hun contacten staat.

Hoe blokkeer je iemand?

Bekijk samen hoe je een persoon kunt blokkeren, zodat je zeker bent dat je kinderen dit ook zelf kunnen. Hieronder vind je voorbeelden en richtlijnen die tonen hoe je iemand op de verschillende netwerken blokkeert.

Opgelet: een persoon blokkeren is niet hetzelfde als hem helemaal uit je vriendenlijst verwijderen.

© 2015 Child Focus | Houba - de Strooperlaan 292 | B-1020 Brussel | BE19 3101 2229 9912